INTÉZMÉNYÜNK BEMUTATÁSA

GÖRGEI UTCAI TAGINTÉZMÉNY BEMUTATÁSA

Az Intézmény neve:

Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye
Görgey Utcai Tagintézmény

 

Elérhetőségek, telefonszám:

4032 Debrecen, Görgey u. 3.

Tel: 52/489-220

30/924 1093

E-mail: bolcsi18@net-portal.hu

 

A Görgey utcai bölcsőde jelenleg 90 férőhellyel működik.

A négy gondozási egység (8 gyermekcsoport) elnevezése, jelölése, férőhelyszáma:

·         Micimackó (A) 22 férőhely

·         Katica (B) 22 férőhely

·         Kisvakond (C) 22 férőhely

·         Mókus (D) 24 férőhely

Az épületben a központi élelmezési raktár és elosztó, valamint karbantartó műhely is üzemel.

Intézményünk vonzáskörzetébe tartozik az Újkerti lakótelep, a Vezér utca környéki kertváros és a közigazgatásilag Debrecenhez tartozó településrész, Józsa. A működő férőhelyszám maximálisan be van töltve. A bölcsőde épülete az Újkerti lakótelep végén, védett környezetben helyezkedik el. Közvetlen közelében gépkocsi forgalom nem zavarja a gyermekek nyugalmát. A kertünk tágas, füvesített, lombos fák övezik. Minden gondozási egységhez  terasz tartozik, melynek árnyékolása biztosított. A kerti házikók, játékok (repülő, mozdony, kukac) természetes anyagokból készültek, a vonatkozó szabványoknak és biztonsági előírásoknak megfelelően. A gyermekek bútorai biztonságosak, az asztalok, székek egy része új, kifogástalan állapotú. Játékkészletünk mind udvari, mind szobai játékok tekintetében a nagy igénybevétel miatt állandó frissítést, cserét igényel. A „Debrecen bölcsődés gyermekiért” Alapítvány segítségével a gyermekek bölcsődei életéhez alapvetően és feltétlenül szükséges játékokat elfogadható mennyiségben és minőségben tudjuk biztosítani.

Az intézményünkben 8 férőhellyel integrált csoportok működnek. 8 fő normál fejlődésű gyermekhez 2 fő eltérő fejlődésmenetű gyermek kerül elhelyezésre, akik veleszületett vagy szerzett károsodás következtében valamilyen fogyatékossággal élnek. A bölcsődébe a sérülési típusnak megfelelően illetékes szakértői bizottságok javaslatai alapján kerülhetnek be enyhén sérült gyermekek, akik profitálni tudnak az egészséges gyermekcsoporttal való közösségből. A bölcsődébe járó gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve az integrált csoportba legalább 2 éves korú egészséges gyermekeket veszünk fel, valamint a sérült gyermekek integrációját 4 éves korig ajánljuk. A szakmai feladat ellátásához rendelkezésre áll fejlesztő szoba a szükséges fejlesztő eszközökkel együtt, valamint a csoportszobákban is biztosítjuk a megfelelő játékokat. A gyermekek korai fejlesztését a gyógypedagógus heti 2 alkalommal végzi, a hét többi napján a kisgyermeknevelők, a gyógypedagógus által készített fejlesztési terv alapján.

Munkahelyi kollektívánk jól képzett, erős, összetartó. A tizenhét kisgyermeknevelő 94%-a felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkezik. A több éve összekovácsolódott dolgozók egységes elvárások és normák alapján végzik munkájukat. Mind a szakdolgozó, mind a kisegítő személyzet körében nagyon erős motiváló tényező a gyermekek iránt érzett szeretet és elhivatottság. A bölcsőde jó hírét az idejáró gyermekek szülei továbbviszik.


Vissza