Szülőcsoportos családi program, az egészséges táplálkozásról az Áchim András utcai bölcsődében.

Dr. Szelkó Orsolya vagyok, három kisgyermek anyukája, akik mindhárman az Áchim András utcai bölcsőde gondozásában és gondoskodásában cseperedtek fel, amíg mi a férjemmel napközben dolgoztunk. A bölcsőde kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektet a hagyományos ételeknek a modern és egészséges formában történő bevezetésére. Törekszik a reform, feldolgozatlan élelmiszereknek a gyerekekkel való megkedveltetésében.

Könnyű helyzetben vagyok, mert jómagam is ezen a vonalon főzök. A gyerekeim néha kevésbé kitörő örömmel, de elfogadják az újításaimat. Szívesen veszem azt is, amikor a bölcsődei szakácsnőtől, kisgyermeknevelőktől kapunk új ötleteket, amit otthon a családom ízlésére tudok szabni vagy teljes egészében beépítem az étkezésünkbe. Erre nagyon jó példa és hatalmas siker a vitamingolyó vagy a köles használata otthon is.

A héten részt vehettem egy igazán innovatív és interaktív szülőcsoportos beszélgetésen több szülőtársammal együtt. Nagy örömünkre volt, hogy segédkezhettünk a bölcsőde konyhájában Sziszinek (Fényes Erzsébet szakácsnő), aki mindig szívvel-lélekkel tevékenykedik, hogy gyermekeim mindig finom ételeket ehessenek. Kaptunk konyhai sapkát, melynek felvétele már azonnal megalapozta a jó hangulatunkat. Közösen készítettünk el többféle ételt. A vitamingolyó, az egészséges köles fasírt mellett a burgonyából készült ételvariációkat is megismerhettünk. Jó étvággyal fogyasztottuk el a krumpli-lángost, aminek az íze azonnal nagymamám konyhájába repített. Kiegészítettük később sajttal, amit zsiradék nélkül sütöttünk meg. Két féle fűszeres mártogatóst kaptunk hozzá, ami igazán fergeteges ízbomba volt.

Több hasznos receptet kaptunk olyan esetekre, amikor kevés időnk van főzni, kevés alapanyag van otthon Sziszi 2-3 alapanyagból, 3-4 féle ételt alkotott a szemünk láttára, nagyon rövid idő alatt.

Megtudtuk, hogy a gyerekek számára az is inspiráló lehet, hogy az általuk nem kedvelt ételt más formában adjuk nekik. Ilyen lehet, ha már golyóformában szerepel a répa, mellette alma, egy kis mézzel édesítve. Így már sokkal szívesebben elfogadják, vagy legalább megkóstolják.

Számomra hatalmas élmény, és nagyon hasznos volt ez a bölcsődei kezdeményezés: nem csak beszéltünk az ételekről, hanem is el is készítettük. Remélem a jövőben – amíg még jár gyerekem a bölcsődébe-, lehet még részem hasonló meghívásban.

Köszönöm a lehetőséget:

Dr. Szelkó Orsolya, édesanya