Ismerjenek meg az előírások közül néhány fontosabbat:
- A bölcsődében a gyerekek napi energiaigényének 75%-át kell biztosítanunk a két fő (reggeli, ebéd) és a két kisétkezés (tízóra, uzsonna) során.
- Ételeink nem tartalmazhatnak ételízesítőket és sótartalmuk is korlátozott. Helyette inkább zöldfűszerekkel ízesítünk.
- Az ételeink csak meghatározott mennyiségű cukrot tartalmazhatnak. Tejkészítményt utólag cukrozni nem szabad! A bölcsődéinkben készített tej alapú italok csak annyi cukrot tartalmazhatnak, ami a közétkeztetési rendeletben szigorúan előírt.
- Naponta legalább három adag zöldséget - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcsöt kell biztosítani, s ezekből legalább egy adagot nyers formában.
- Bölcsődei étkezés esetén egy főre naponta 2 dl tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket szükséges adni.
- A meghatározott 10 élelmezési napban legfeljebb kétszer adható tészta, háromszor rizs és ötször burgonya. Törekszünk ezért egyéb egészséges köreteket adni a szaftosabb főételek mellé, így bulgurt, kuszkuszt vagy kölest.
- Bő zsiradékban nem süthetünk a bölcsődében. Nálunk a fánk, a fasírt, vagy rántott hús ezért mindig sütőben készül.
- A beszerzett pékáru nagy részének teljes kiőrlésűnek kell lenni. Teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszert legalább tíz alkalommal ugyanis adnunk szükséges! Teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszernek számít még a teljes kiőrlésű tészta és a barnarizs is.
- Kizárólag házi készítésű süteményeket adunk a gyerekeknek, melyek a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet tartalmazhatnak.
- A könnyebb fogyaszthatóság, a változatosság és egészségesebb összetétel miatt ajánlottak a házi készítésű szendvicskrémek: a zöldség-és húskrémek, vagy tojás- és túrókrémek.
Mi alapján és kik állították össze a rendeletet?
Az újfajta közétkeztetési előírásokat az OÉTI felmérési eredményeire alapozva, a legújabb hazai és nemzetközi szakirodalmi adatokat és a táplálkozástudomány aktualitásait figyelembe véve táplálkozástudományi szakemberek alkották meg.
További hasznos olvasnivalók a közétkeztetéssel kapcsolatban:
https://merokanal.hu/ Az OGYÉI információi közétkeztetésről, egészséges táplálkozásról, szülőknek, pedagógusoknak, közétkeztetőknek egyaránt.
https://issuu.com/magyarbolcsodekegyesulete/docs/kisgyermek_taplalas_issu
„Kisgyermekek táplálása a bölcsődében” címmel bölcsődei szakértők által összeállított Tudástár olvasható a Magyar Bölcsődék Egyesületének ajánlásával.