A KÁROLYI MIHÁLY UTCAI TAGINTÉZMÉNY BEMUTATÁSA

Az intézmény neve:

Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye

Károlyi Mihály Utcai Tagintézmény

 

Elérhetőségek: telefonszám: 

4032 Debrecen, Károlyi Mihály Utca 4.

Tel: 52/429-822

30/9241149

E-mail cím: bolcsi16@net-portal.hu

Férőhely/csoportszám: 136/12

 

Bölcsődénk 1980. májusában nyitotta meg kapuját Debrecen város egyik nagy lakótelepén, az Újkertben. Közvetlen szomszédságában vagyunk egy 250 férőhellyel üzemelő óvodával és egy több, mint 800 főt befogadó általános iskolával.

Tömegközlekedési eszközökkel jól megközelíthetőek vagyunk, mégis a forgalom zajától elkülönített, védett területeink vannak. Tágas, világos játszószobákkal, nagy teraszokkal, szép kerttel rendelkezünk.

 

Az intézmény szakmai céljai:

 

Szakmai tevékenységünkben arra törekszünk, hogy erősítsük a családok és a bölcsőde jó kapcsolatát. Segítsük a gyermekeket minél több pozitív élmény átélésére, lehetőséget biztosítsunk a közösségben képességeik, egyéniségük minél szabadabb kibontakoztatására. A fentiek ismeretében és az intézményünkben folyó gondozó-nevelő munka figyelembe vételével határozzuk meg az intézmény feladatait.

Fontos szakmai célnak tekintjük, hogy bölcsődénk nyitottsága a szülők felé segítse a családias nevelés megvalósítását, ennek megfelelően kiemelt szerepet tulajdonítunk a szülővel történő fokozatos beszoktatásnak. Célunk, hogy minden gyermek ezzel a módszerrel illeszkedjen be a bölcsődei közösségbe, amely segítségével a családtagok aktív részesei lehetnek gyermekeik első közösségi életének, és megteremtik a kölcsönös együttműködés alapjait.

A közös rendezvények szervezése az egyéni beszélgetések biztosítása fontos szerepet tölt be a család és a bölcsőde kapcsolatrendszerében. A családi délutánok, a közös ünnepek elősegítik a bölcsődei élet jobb megismerését, a gyermekkel együtt végzett tevékenységek közös élményt jelentenek.

Folytatni kívánjuk a 2009-ben elkezdett nyílt napok megtartását, minden év április hónapjában, amelyen szeretnénk megkönnyíteni a családok döntését az intézményválasztásban.

 

Az alapellátáson túli, családtámogató szolgáltatások:

·         Rugalmas/hosszított nyitva tartás

Alapellátáson túli szolgáltatás. Ezt a szolgáltatást a bölcsődei ellátásban részesülő gyermekeknek és családjaiknak többletként (a megállapodás szerint rögzített különdíjazás szerint) biztosítja a bölcsőde, a nyitva tartás idején túl. A szülők számára a rugalmas nyitva tartás igénybevételének feltételeit „Rugalmas nyitva tartás rendje” tartalmazza.

·         Gyermekfelügyelet

A DMVJ Egyesített Bölcsődei Intézménye tagintézményeiben, az alapellátás prioritása mellett, családi nevelést támogató gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújtunk, a gyed-en, gyes-en lévő szülők gyermekei részére.

·         Somadrin terápia a bölcsődében

Bölcsődénkben sószobát alakítottunk ki, ahol sótéglák és a Somadrin oldat párologtatása biztosítja a megfelelő klímát a betegségek megelőzéséhez, a jó közérzet, a jó egészségi állapot fenntartásához. A gyermekek napirendjébe, a szakmai irányelveknek megfelelően illeszkedik a sószoba használata. A gyermekek „saját” kisgyermeknevelőjükkel veszik igénybe a sószobát. Az itt eltöltött idő alatt a kisgyermeknevelők előszeretettel kezdeményeznek mondókázást, éneklést, melyek által fokozottan érvényesül a Somadrin jótékony hatása.

Munkánk a gyermek szeretetére, tiszteletére, elfogadására épül, melyet a jól felkészült szakembergárda felelősségvállalással valósít meg.


Vissza