Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Egyesített Bölcsődei Intézménye

A HONVÉD UTCAI TAGINTÉZMÉNY BEMUTATÁSA

Az Intézmény neve:

Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye
Honvéd Utcai Tagintézmény

 

Elérhetőségek, telefonszám:

4026 Debrecen, Honvéd u. 20-22.

Tel: 52/414-490

30/924 1146

E-mail: bolcsi14@net-portal.hu

 

A Honvéd Utcai Tagintézmény 1979-ben nyitotta meg kapuit, jelenleg 112 férőhelyes. A város középpontjában - a libakerti lakótelep déli részén - a Honvéd, Csemete és Mester utcák által határolt területen helyezkedik el. Kihasználtságunk évek óta optimális. A bölcsődében 5 nevelési-gondozási egység található. Ezen belül biztosítjuk, és az érdekeltek megelégedésével végezzük a következő speciális feladatokat:

1985-től biztosítunk diétás étkezést ma már elsődlegesen a bölcsődés korosztályt kiszolgálva. Sajnálatos tény, hogy az igény egyre nagyobb, s a diéták fajtái egyre inkább súlyosbodnak. A diétás étkezést igénylő gyermekek részére szakorvosi (gasztroenterológus) igazolás alapján, állapotuknak megfelelő, dietetikus által tervezett, egyéni étrendet biztosítunk.

1986.októberben kezdte meg működését –egy gondozási egységen belül- a speciális csoport. Azóta folyamatosan részt vállal a debreceni sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésében, gondozásában. Feladatunk a csoportba felvett érzékszervi-, beszéd-, értelmi- és/vagy mozgásfejlődésében akadályozott 2-6 éves korú gyermekek nevelése, gondozása. A gyermekek szakértői bizottság szakvéleményével kerülhetnek a csoportba, melynek férőhely száma: 12

A csoportszobák, a tornaterem, illetve az egyéni foglalkoztató minden olyan speciális eszközzel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen jellegű elmaradással küzdő gyermek sajátos nevelését megvalósíthassuk.

2008.szeptember 1-én beindítottuk az állatasszisztált terápiás foglalkozásokat, majd 2009. októbertől bevezetésre került a zeneterápia. A csoport gyógypedagógusa (a HBM Pedagógiai Szakszolgálat biztosítja) vezetésével jelenleg is sikeresen, heti rendszerességgel alkalmazzuk mindkét terápiát.

2013.március megvalósítottuk régi álmunkat, a só szobát, melyhez LED lámpával kivitelezett gyógyító- nyugtató égősort csatlakoztatunk. A só szoba kúraszerű használata légúti betegségek, allergiás elfajulások kezelésére javasolt

Az alapellátáson túl bölcsődénkben gyermekfelügyelet és rugalmas/hosszított nyitva tartást is nyújtunk kiegészítő szolgáltatásként. Intézményünkben két alapítvány működik: az 1996-ban alapított Segítő kezek a fogyatékos gyermekekért, és a 2004-ben alapított a Honvéd Utcai Bölcsőde Gyermekeiért Alapítvány. Az alapítványi támogatásokat pályázati forrásokból is igyekszünk kiegészíteni.

Tevékenységünket mindig is vezérelte és vezérli a bölcsődés korú gyermekek magas szintű ellátása, a gyermekek szeretete, tisztelete, fejlődésük elősegítése. Mindeközben szem előtt tartjuk a kölcsönös tisztelet és megbecsülés dominanciáját, mert fontos számunkra a szülők munkánkkal kapcsolatos elismerése, megbecsülése. Célunk egy olyan légkör kialakítása, mely lehetővé teszi minden gyermek, szülő és munkatárs számára az egészséges személyiségfejlődést, a problémamegoldó, pozitív gondolkodást, s a jó hangulatú mindennapokat.

Dolgozóinkkal egyetemben József Attila hitvallását szem előtt tartva végezzük feladatainkat:

"Dolgozni csak pontosan, szépen
Ahogy a csillag megy az égen
Úgy érdemes"
A speciális csoport bemutatása:

A csoport 1986. októberében kezdte meg működését, azóta folyamatosan részt vállal a debreceni korai fejlesztést, ill. fejlesztő felkészítést igénylő gyermekek ellátásában, speciális pedagógiai megsegítésében.

Feladatunk a csoportba felvett érzékszervi-, beszéd-, értelmi- és/vagy mozgásfejlődésében akadályozott 2 6 éves korú gyermekek nevelése, gondozása. A gyermekek szakértői bizottság szakvéleményével kerülhetnek csoportunkba.

 

A csoport férőhely száma: 12

A speciális csoport dolgozói:

-         1 fő gyógypedagógus

-         4 fő kisgyermeknevelő gyógypedagógiai asszisztensi végzettséggel

-         1 fő kisgyermeknevelő

-         1 fő technikai munkatárs

 

A gondozási egység részei:

  • 2 csoportszoba
  • 1 egyéni foglalkoztató
  • 1 tornaterem
  • 1 fürdőszoba
  • 1 gyermekátadó, öltöző helyiség

 

A csoportszobák, a tornaterem, illetve az egyéni foglalkoztató minden olyan speciális eszközzel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen jellegű elmaradással küzdő gyermek sajátos nevelését megvalósíthassuk. (Speciális tornaeszközök, az egyéni foglalkoztató speciális redőnyökkel van felszerelve, így látásnevelésre is alkalmas, speciális székeink segítik a halmozottan sérült gyermekek kiszolgálását, stb.)

 

Fő fejlesztési területeink:

-         Beszédfejlesztés és környezetismeret

-         Ábrázolás – alakítás

-         Mozgás – ritmusnevelés

-         Játékra nevelés

 

2008. szeptember 1.-én beindítottuk az állatasszisztált terápiás foglalkozásokat mindkét csoportszobában, heti 1 alkalommal (kutyaterápia). Eddigi tapasztalataink a terápiával kapcsolatban nagyon jók.

Szakképzett zenetanár vezetésével csoportunkban 2009. októberében bevezetésre került a zeneterápia. A csoport gyógypedagógusa vezetésével mindkét csoportszobában jelenleg is sikeresen, heti rendszerességgel alkalmazzuk a fenti terápiát.

Az ismertetett terápiákat a „Segítő kezek a fogyatékos gyermekekért” Alapítvány finanszírozza, valamint nagyban hozzájárul a csoport speciális bútorainak, eszközeinek beszerzéséhez.

Társintézményeinkkel jó kapcsolatot alakítottunk ki, melyet folyamatosan ápolunk. A Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a csoportunkban folyó szakmai munkát, valamint mi is nyomon követjük az említett intézménybe járó volt gondozottaink (kb. 100 fő) életútját.


Vissza