Beszokatás

Beszokatás

 

A kisgyermek életében nagy változást jelent az új élethelyzet.

Fokozatos beszokatással segítjük ráhangolódását a bölcsődei életre. Ez egy folyamat, amely során a gyermek biztonságérzete kialakul, megerősödik, beilleszkedik a bölcsődei közösségbe. Időtartama egyénenként eltérő lehet, de minimum két hét legyen.

 

A kisgyermeknevelő számára az jelenti a beszoktatás sikerét, ha a gyermek beilleszkedett a csoportba, ott jól érzi magát, alapvetően derűs, megismerkedett a felnőttekkel és a gyerekekkel, azaz bátran biztonságosan mozog az őt körülvevő környezetben.

Formái:

  • Szülővel történő fokozatos beszokatás: a szülő jelenléte biztonságot ad a kisgyermek számára, megkönnyíti alkalmazkodását az új környezethez, segíti kisgyermeknevelőjének, társainak elfogadását. A kisgyermeknevelő megismerkedik a gyermekkel, kialakul érzelmi kötődésük, mely lehetővé teszi, hogy fokozatosan átvegye a szülőtől a gondozási műveleteket.
  • Fokozatos beszokatás szülő jelenléte nélkül: az adaptációnak ezt a formáját abban az esetben javasoljuk, ha a szülő rajta kívül álló okok miatt nem tud részt venni a beszokatásban. Ennél a módszernél a fokozatosság betartása, a gyermek igényeinek figyelemmel kísérése még fontosabb feladat.

 


Vissza